Hoe maak ik mijn espressomachine schoon? Tips van FREKKO voor een frisse kop koffie

La Marzocco espresso machine die aanstaat en waar water doorloopt zonder filterdrager.

Een perfecte espresso begint bij goede koffiebonen, de juiste maling en… een schone espressomachine. Want zonder regelmatig onderhoud kunnen oude koffieresten en oliën de smaak snel beïnvloeden. Bij FREKKO weten we: een schone machine = betere koffie, meer plezier en minder storingen.


Waarom schoonmaken?

  • Verwijdert oude koffie-oliën die bittere smaken veroorzaken
  • Houdt je machine in goede conditie en verlengt de levensduur
  • Voorkomt verstoppingen en storingen
  • Zorgt voor constante temperatuur en de beste extractie

Dagelijks onderhoud

  • Backflushen met water of backflushpoeder
  • Filterdrager en filterbakjes uitspoelen met warm water
  • Stoompijpje na elk gebruik uitwrijven en ‘purgen’ (stoom kort aanzetten)
  • Afvegen van de buitenkant en het display

Wekelijks onderhoud

  • Backflushen met backflushpoeder; volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking
    • Wij raden altijd poeder aan, gebruik geen tabletten. Poeder werkt beter en is ook nog eens voordeliger win-win!
  • Douchezeef en zetgroep schoonmaken met een borsteltje
  • O-ring van zetgroep schoonmaken met een doek
  • Filterdrager(s) schoonmaken in een badje van backflushpoeder
  • Stoompijpje grondig schoonmaken met een nat borsteltje of doekje

Periodiek onderhoud

  • Wateronthardings zakjes vervangen
  • Controleer alle rubbers op scheuren of slijtage
  • Ontkalken, alleen als je met leidingwater werkt en de fabrikant dit adviseert
    • Advies hoevaak je machine moet ontkalken aan de hand van de dH (Duitse Hardheid) aan water:
      0–4 °dH (zeer zacht water)
      ➝ Ontkalken: 1x per 12 maanden
      5–7 °dH (zacht water)
      ➝ Ontkalken: 1x per 12 maanden
      8–10 °dH (matig hard water)
      ➝ Ontkalken: 1x per 6–12 maanden
      11–14 °dH (hard water)
      ➝ Ontkalken: 1x per 3–6 maanden
      15+ °dH (zeer hard water)
      ➝ Ontkalken: elke 1–3 maanden

      Ideale waterwaarden voor espresso (SCA-richtlijnen als uitgangspunt)
      Totale hardheid: 3–6 °dH (50–100 ppm CaCO₃)
      Alkaliniteit: 2–4 °dH (40–70 ppm)
      pH: rond de 7
      Geen natrium (zout) of chloor


Handige tips van FREKKO

  • Gebruik altijd vers, gefilterd of mineraal water om kalkaanslag te verminderen
    • Tip: BWT, Brita, Bar le Duc of Spa.
  • Gebruik voor het reinigen alleen merkgeschikte middelen of milde, koffie-veilige producten
    • Gebruik geen vloeibare ontkalker, enkel een oplosbaar poeder. Niet alleen is dit voordeliger, het is ook beter voor je machine omdat dit speciaal bedoeld is voor semi-professionele espressomachines.
  • Leg altijd een doekje bij de espresso-set, zo kun je makkelijk wat wegvegen of je stoompijpje direct schoonmaken na gebruik.
  • Gebruik NOOIT een schuurspons, zelfs niet als het hardnekkig vuil is.
  • Glassex werkt goed voor het laten glimmen van je machine.
  • Gebruik geen schurend middel en/of chloor.
  • Pas op met elektriciteit en water.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik backflushen?

Het beste is om aan het einde van de dag, of je barista-moment even door te spoelen met water, dit kun je doen door de machine kort aan te zetten zonder dat de filterdrager erin zit. Met backflushpoeder: minimaal 1x per 10 dagen, of wanneer je de machine langer dan 7 dagen NIET gebruikt.

Kan ik mijn espressomachine ontkalken met azijn?

Nee, nooit doen! Azijn bijt en kan onderdelen onomkeerbaar beschadigen. Gebruik altijd een professionele ontkalker zoals die wordt aangeboden op FREKKO.nl

Wat als mijn stoompijpje verstopt zit?

Vlugger schoonmaken ;) Na gebruik nog een keer stomen buiten de melkkan zorgt er al voor dat de laatste resten melk uit het pijpje gaan. Toch verstopt? Haal het stoompijpje los en week het stoompijpje in speciale reiniger en gebruik een borsteltje om te reinigen.

Staat je vraag er niet tussen of wil je wat meer weten? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!


Hoe moet dat backflushen ook alweer? Een instructiefilmpje: