Recept: Espresso

La Marzocco espresso machine die doorloopt in espressokopjes

Wat is het?

Een espresso is een krachtige, geconcentreerde koffie van ongeveer 30 ml, gemaakt door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen.

Weetje: De naam espresso komt uit het Italiaans en betekent “geperst” of “snel gemaakt”, verwijzend naar het snelle zetproces.

Ons basis recept:
Zie dit als basis om mee te beginnen. Van daaruit kun je gaan spelen.

Espresso
LIGHT
18 g in · 60 g uit (1:3.4 brew ratio)

MEDIUM
18 g in · 45 g uit (1:2.5 brew ratio)

DARK
18 g in · 40 g uit (1:2.2 brew ratio)

We starten altijd met de brew ratio. De extractietijd is geen uitgangspunt, maar wel een nuttige check achteraf.

Is de koffie zuur, maal fijner (looptijd wordt langer).
Is de koffie bitter, maal grover (looptijd wordt korter).

Stappenplan:

  1. Weeg 18 gram koffie af.
  2. Maal de koffie fijn.
  3. Verdeel de gemalen koffie gelijkmatig in de filterdrager.
  4. Tamp de koffie stevig aan met een tamper.
  5. Plaats de portafilter in de machine en start de extractie.
  6. Kies de beste brew ratio voor jouw branding.

Happy Brewing!