Als je een nieuwe koffiemolen koopt dan komt die recht uit de fabriek, grote kans dat je dat terugproeft in je eerste kopje koffie. Bij FREKKO hebben een stappenplan gemaakt om je te helpen om eventuele productieresten te verwijderen en ervoor te zorgen dat de maalschijven optimaal functioneren.
Stap voor stap uitgelegd wat jij moet doen voordat je kan genieten van je versgemalen bonen.
1. Koffie wegen
De maalschijven hebben nog nooit koffie gezien, jij mag ze kennis laten maken met koffie.
Weeg 50 gram koffie af.
2. Maalstand instellen
Nu nog even de maalschijven op een goede stand zetten.
Stel de molen in op een grove maalstand. Bij DF-grinders is dit vaak maalstand 50.
3. Maalschijven inlopen
50 gram, check, maalstand check, nu de bonen erdoorheen. Maar niet allemaal tegelijk!
Maal 5 keer 10 gram koffie op de grove maalstand.
4. Koffie weggooien
Nu heb je 50 gram grof gemalen koffie. Dit is de eerste koffie die jouw koffiemolen heeft gezien, misschien zit er nog een beetje fabriek-smaak aan.
Gooi de gemalen koffie weg.
5. Zet de maalstand goed
Nu staat je molen op een grove maalstand, misschien wil je dat niet.
Zet de maalstand van de koffiemolen op de stand die jij wenst.
6. Koffie drinken!
Tijd om je molen te ontdekken, koffie drinken!
Happy brewing :]
Hoe kies je de juiste koffiebonen?
Vermijd altijd koffiebonen die olie-achtig zijn, vaak zie je de olie-laag al op de bonen liggen als je het pak koffie openmaakt. Vaak zijn hele donker gebrande bonen olie-achtig.
Kies voor een wat lichtere branding. De Brazil van FREKKO noemen wij een donkere branding, onze donker is niet te vergelijken met een donkere branding zoals een supermarkt. De Brazil is heel goed geschikt voor onze koffiemolens, net als al onze andere koffies.
Hoe maak ik mijn molen schoon?
Als je molen klaar is voor gebruik komt het moment dat je de molen schoon moet maken eraan. Wij hebben een blog gemaakt waar je kan lezen hoe je jouw koffiemolen moet schoonmaken. Want, hoe beter je schoonmaakt, hoe langer je molen meegaat.
Lees hier: Hoe maak ik mijn koffiemolen schoon?
Hoe controleer ik de nulstand van mijn molen?
Zonder bonen in de maalkamer kun je controleren waar de maalschijven elkaar net raken. Dit geeft je een startpunt voor het afstellen van je maalgraad. Zo kun je later nauwkeurig bepalen hoe fijn of grof je maalt, afhankelijk van je zetmethode.
Weet je niet zeker hoe je dit het beste voor jouw molen kunt controleren? Neem contact met ons op.
Hoe weet ik of ik de juiste maalgraad te pakken heb?
Afhankelijk van de zetmethode die je gebruikt, stel je de maalgraad in. Voor filterkoffie gebruik je een grovere maalgraad, voor espresso een fijnere. Begin met een gemiddelde instelling en pas aan op basis van de doorlooptijd en smaak.
Is de koffie zuur, maal fijner (looptijd wordt langer).
Is de koffie bitter, maal grover (looptijd wordt korter).
Bekijk ook ons basisrecept voor espresso.
Hoe stel ik mijn molen veilig af?
Zet de molen altijd aan als je de maalstand van grof naar fijner verzet. Zo voorkom je dat de maalschijven elkaar blokkeren of beschadigen.
Ga nooit fijner dan het nulpunt, het punt waarop de maalschijven elkaar net raken. Dit voorkomt schade aan je molen en zorgt dat je altijd soepel kunt blijven malen.
Klaar om te malen en te genieten!
Nu je molen is ingelopen, afgesteld en schoon, ben je helemaal klaar om te experimenteren met je favoriete koffiebonen, probeer ook eens de FREKKO koffies.
Tijd om te testen met verschillende maalgraden, zetmethodes en bonen. En ontdek wat jouw perfecte kopje koffie is.
Onthoud: een goede koffiemolen is de basis van jouw set-up! Behandel je molen goed en je kan lang genieten van heerlijke koffies. Happy brewing!